Aubergine – Terong Belado

15 min

easy

2

TERONG BELADO

Dit gerecht is onze family favorite! 🌶🍆 Dit recept is zowel voor de:

💚 veganisten als
❤niet veganisten


Terong betekent aubergine. Belado betekent in het Indonesisch ‘met pepers’. Het is dan ook echt best wel een pikant gerecht.
Voeg gerust extra pepers of sambal toe als je van pittig houdt 🌶🌶🌶 Ben je bang dat het toch te pittig voor je is? Voeg dan aan het einde van de bereidingstijd wat extra water, tomaten of tomatenketchup en suiker toe.


Je kunt deze belado recepten met verse rode pepers maken. Ik maak dit gerecht met sambal oelek. Een prima alternatief en mijn keukenmachine blijft mooi schoon. Als je sambal oelek gebruikt voeg dan geen zout meer toe. In sambal oelek zit namelijk genoeg zout.


💚 Voor de Vegan versie van mijn belado: laat de trassi of gedroogde garnalen (ebi) weg. De trassi is namelijk gemaakt van garnalen.

💚 Serveersuggestie voor de Vegan versie:


Deze sambal Belado is naast de aubergine ook heerlijk boven je gebakken tofu, gebakken tempeh, gestoomde koolrabi schijfjes, lotus wortel en/of gestoomde spruitjes.


❤ Serveersuggestie voor de Niet vegan versie:


Deze sambal Belado is ook heerlijk boven op je gekookte eieren (telor belado) of gebakken vis (ikan belado)


Selamat makan!


Liefs,


Margie 💚


Maak jij ook een van mijn gerechten? Laat het mij weten ik ben heel benieuwd naar jullie creaties. Maak een foto en tag mij in jullie posts en/of stories @thegreenkitchen_bymargie

Reviews

Ingredients:

Adjust Servings
2 aubergines
3 uien
3tenen knoflook
3 flinke eetlepels sambal oelek
1tl trassie of 1 el ebi Voor de niet veganisten: bij de toko te koop dit weken in warm water en fijn malen
2 tomaten
2el tomatenketchup
60gr lichtbruine suiker of rietsuiker
150ml water
zonnebloemolie

Directions

1.
Pel en snipper de uien. Na 10 minuten zijn de uien mooi zacht en glazig. Fruit de uien zachtjes in wat zonnebloemolie. Zorg ervoor dat het niet aanbakt. Als het wat droog oogt voeg dan nog wat zonnebloemolie toe.
Mark as complete
2.
Pel de knoflook & pers de knoflook uit en voeg het toe. Bak de knoflook enkele minuten zachtjes mee.
Mark as complete
3.
Was de tomaten en snijd in kleine stukjes. Voeg de stukjes tomaat toe. Bak de tomaten enkele minuten zachtjes mee.
Mark as complete
4.
Voeg de sambal toe. Voor de niet veganisten: voeg eventueel ook trassi of ebi (gemalen garnalen) toe. Voeg dan de tomatenketchup toe en ook de suiker en het water. Roer rustig en goed door elkaar. Zet het vuur wat hoger tot het mengsel pruttelt.
Mark as complete
5.
Zet het vuur nu laag. Laat het ongeveer 15 minuten pruttelen. Wat langer kan ook, maar 15 minuten is meestal al voldoende. Het water verdampt. Het sausje wordt wat droger en dikker. Dat is je belado.
Mark as complete
6.
We gaan nu de aubergine bereiden. Snijd de aubergine in vieren in de lengte. Snijd ze daarna door midden. Bak de aubergine in hete olie tot ze mooi goudbruin zijn. Laat ze daarna uit lekken op keukenpapier.
Mark as complete
7.
Schep de BELADO saus op de stukjes aubergine. Eet dit met warme rijst, sayur of 🥒 stukjes komkommer. Dit helpt tegen de pittigheid en is tevens een mooi frisse toevoeging.
Mark as complete

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.